Op zoek naar een historische schat op Goeree-Overflakkee? Laat je verrassen door Ooltgensplaat. Dit dorp, geworteld in de 15e eeuw, is een waar erfgoedparadijs. Duik in het verleden bij Fort Prins Frederik, verken de gerestaureerde gangen van het Oude Raadhuis of bewonder het Weeghuisje als een icoon van ambacht en geschiedenis. Natuurliefhebbers komen hier eveneens aan hun trekken. Of je nu fietst door de Krammerse Slikken of met je verrekijker speurt naar broedende kustvogels langs de Vogelboulevard Hellegat-Ventjager. In Ooltgensplaat vind je natuur en erfgoed in overvloed!

 

Wat je hier kunt doen

Fort Prins Frederik

Verken het rijke verleden van Ooltgensplaat bij Fort Prins Frederik, een cultureel erfgoed op Goeree-Overflakkee. Dit fort, met zijn geschuttoren uit 1811, diende ooit als kustverdediging onder Napoleon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog veranderde het in een gevangenis. Kom achter fascinerende feiten tijdens de puzzeltocht, zoals NSB'er Meinoud Rost van Tonningen die zijn naam in de muren kerfde of volg de Fort Prins Frederikroute om de historische kern van het dorp te verkennen.

Fort Prins Frederik luiken

Een gebied met beboste eilandjes omringd door ondiep water

Vroeger deel van de zee, nu een uniek landschap na de aanleg van de Philipsdam. Bij de Krammerse Slikken vind je zout-verdragende planten zoals zeekraal en zee-aster. Vogelliefhebbers kunnen zich verheugen op diverse soorten, waaronder broedende aalscholvers en zeearenden in de winter. Fiets langs dit adembenemende natuurgebied, waar uitgestrekte polders en weidse uitzichten je verwelkomen voor een avontuur vol natuurpracht.

eiland_header

Ontdek de tijdloze charme van het Weeghuisje

Het Weeghuisje is een monument dat in 1935 werd geboren en nog steeds straalt. Hoewel het niet langer gebruikt voor het wegen van goederen, kun je nog steeds de weegschaal bewonderen op de kade naast dit historische huisje. Het vertelt het verhaal van Ooltgensplaat als agrarisch handelscentrum, waar boeren en handelaren samenkwamen om goederen te wegen.

Goedereede

Vogels spotten bij de Ventjagersplaten

Geniet van spectaculair uitzicht op de Ventjagersplaten vanuit Vogelkijkhut Visarend, een van de pareltjes van Vogelboulevard Hellegat-Ventjager. Hier kun je het hele jaar door de diverse vogels bewonderen, waaronder zeldzame Blauwe Kiekendieven. Speur vanaf de onder- of bovenverdieping met je verrekijker naar kustvogels. Vooral tijdens de nazomer en herfst is de kans groot om visarenden in het Haringvliet vis te zien vangen.

kiekendief in vlucht