Liefhebbers van historie kunnen hun hart ophalen op het eiland. Goeree-Overflakkee heeft een rijke geschiedenis. Ga op pad en ontdek wat er uit lang vervlogen tijden te ontdekken is. Neem een duik in onze eilandgeschiedenis.

 

Terug naar vroeger tijden - Leer alles over ons verleden

Napoleon heeft hier nog gewoond

In 1795 veroverden de Fransen ons land. Na de Britse aanval op Zeeland besloot Napoleon dat de kustverdediging verbeterd moest worden. Aan weerszijden van het Hellegat – het water waar het Volkerak, het Haringvliet en het Hollands Diep samenkomen – moest een geschuttoren gebouwd worden. Dat werd Fort Prins Frederik bij Ooltgensplaat. Vandaag de dag kun je een leuke puzzeltocht door het Fort doen.

Naar Fort Prins Frederik
Fort Prins Frederik luiken

Reis terug in de tijd met een stoommachine

Maak een reis door het verleden met de tram op de Brouwersdam. Kijk vanuit een schommelende coupé naar de boten op het Grevelingenmeer en hoor de conducteurs uit over de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij, ooit de grootste vervoerder in dit gebied.

Stap aan boord
locomotief RTM museum tram bij de Grevelingen

Watersnood podwalk Oude-Tonge

Wandel door een stukje verleden van Oude-Tonge, met de ‘podwalk’ over de Waternoodsramp uit 1953, gemaakt naar aanleiding van de vierdelige documentaireserie ‘Het water komt’ van de NTR. Door een zware storm in combinatie met springtij braken de dijken door in Zeeland, West-Brabant, Zuid-Holland en op Texel. Huizen spoelden weg, mensen en dieren verdronken. De GPS-gestuurde audiotour brengt de geschiedenis tot leven tijdens een wandeling van 4,3 kilometer. Kijk naar het gebied door de ogen van getuigen. Hoe kon de ramp zich voltrekken en wat hebben we ervan geleerd?

Wandel en luister de podwalk