De NTR heeft naar aanleiding van de 70e herdenking van de Watersnoodramp een vierdelige documentaireserie gemaakt onder de titel Het water komt. Presentator is Winfried Baijens. De vier documentaires brengen met archiefmateriaal en indringende ooggetuigenverslagen in kaart hoe de ramp zich kon voltrekken, hoe van tevoren onvoldoende werd geanticipeerd op het dreigende gevaar en wat we hebben geleerd van de ramp. Maar hébben we wel voldoende geleerd? Winfried Baijens (zelf opgegroeid in Zeeland) neemt ons mee terug in de tijd en mee vooruit in de toekomst.

Aflevering 1, vrijdag 6 januari: Een muur van water

Wat gebeurde er nu precies in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953? In de eerste aflevering een reconstructie van die fatale nacht. Ooggetuigen van de ramp in Zeeland vertellen wat ze, vaak als jonge kinderen, hebben meegemaakt. Ook in deze aflevering het verhaal van de Urker vissers die te hulp schoten en van een Terschellingse kapitein en zijn bemanning, die tot de eerste slachtoffers van de ramp behoorden.

Bekijk de aflevering
watersnood 2

Podwalk app

Winfried Baijens neemt je op zeven locatie's mee terug in de tijd. Via je telefoon komt de geschiedenis tot leven op de plekken waar je je bevindt. Je hoort verhalen uit het verleden, maar ook over de toekomst en ziet in augmented reality de stijging van het water op locatie. De app is ontwikkeld door de NTR i.s.m. Robot Kittens.

 

podwalk

De Podwalk van 4,3 kilometer door Oude-Tonge

We lopen door Oude-Tonge en gaan terug naar de nacht van 1 februari 1953. Het stormt hard, maar het dorp is in diepe rust. Wat niemand verwacht, gebeurt toch. De dijken breken en het water stroomt van drie kanten tegelijk met volle kracht het dorp in. Wat volgt is een rampnacht, die bij de mensen die het overleven in het geheugen gegrift staat. Tijdens deze wandeling hoor je wat zij meemaakten in het zwaarst getroffen dorp van de Watersnoodramp.

De podwalk app is hieronder gratis te downloaden in de App-store of Play-store

Download de gratis app


 

 

In hetzelfde thema - Ontdek wat er nog meer gebeurt rond de herdenking van de watersnood