Verscholen in het riet ligt één van de meest fotogenieke vogelobservatoria ter wereld. Een bezoek aan deze bijzondere plek is echt een absolute ‘must-do’ wanneer je op Goeree-Overflakkee bent.

Bij de ingang kan het je niet ontgaan dat je midden in de Zuid-Hollandse delta staat. Over de parkeerplaats kijk je door de masten van de jachthaven naar het zesde bouwwerk van de Deltawerken, de Haringvlietsluizen. Hier heb je nog geen idee dat je over tien minuten een heel nieuwe ervaring rijker bent. 

Hier kun je parkeren
haringvlietsluizen vanaf Scheelhoek haringvlietsluizen met zeilboot

De wandeling naar het observatorium is op zichzelf al de moeite waard. Door de aanleg van de Haringvlietsluizen kregen rietvelden en struwelen hier vrij spel. Nu is het een paradijs voor vele soorten broedvogels. Dit unieke landschap is het decor waarin Tij zijn opwachting maakt.

looppad naar Tij uitzicht rietvelden Tij

Natuur als bouwsteen van het ontwerp

Zodra je het vogelobservatorium nadert word je langzaam meegenomen in het verhaal van Tij.

Een wandelbrug tussen het riet is de opmaat naar wat komen gaat. Het pad kronkelt langzaam naar links. In de verte verrijzen oude schutdelen uit de grond die de muur van de ingang vormen. Ineens doemt boven de bebossing een reusachtig silhouet op. De ingang lijkt je mee te nemen onder de grond. Doorkijkjes in de muur van de tunnel bieden je een glimp van de rieten buitenkant totdat je ineens midden in een levensgroot ei staat.

Toegang looppad Tij wandelbrug Tij

Een ijzeren wenteltrap geeft je toegang tot de entresol vanwaar je een geweldig zicht hebt op de constructie waarmee Tij is gebouwd. Het lijnenspel van de houten balken die in een spiraal zijn gemonteerd zorgen dat Tij je omarmt. Je ogen worden naar een grote opening geleid vanwaar een schitterend uitzicht over het Haringvliet op je wacht. Loop je verder dan krijg je een doorkijk naar kleine eilandjes waar de grote Stern broedt. Door de enorme Swarovski telescoop is het alsof je zelf onderdeel van de kolonie bent.

Binnenzijde van vogelobservatorium Tij Twee grote sternen