Surfen is uitgegroeid tot een wereldwijd beoefende sport met tal van disciplines. Maar het is meer dan sport alleen. Rondom het surfen is een heuse cultuur ontstaan waar tal van mensen zelfs hun lifestyle aan ontlenen. In Nederland wordt veel gesurft. Golfsurfen in Scheveningen, windsurfen op het IJsselmeer en kitesurfen op de Wadden. Er is echter maar één plek in Nederland waar je werkelijk alle vormen van de surfsport zo dicht bij elkaar vindt. Goeree-Overflakkee!

De Brouwersdam

Oorspronkelijk ontworpen als zevende deltawerk doet de Brouwersdam nu vooral dienst als verbinding tussen de eilanden Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Inmiddels is de plek uitgegroeid tot een wereldberoemde surf hotspot waar het bruist van sportiviteit, plezier en gezelligheid. Aan de ene kant heb je het kalme Grevelingenmeer en aan de andere kant vind je de onstuimige Noordzee. Of je nu van kitesurfen, windsurfen, golfsurfen, suppen, blokarten of zeilen houdt. Het kan hier allemaal! 

Visit Brouwersdam
De Brouwersdam

Windsurfen

Al vanaf de jaren 80 dé plek voor windsurfers

In het midden van de Brouwersdam, op de Kabbelaarsbank, staat het zeil- en surfcentrum Brouwersdam. Wat ooit begon als surfschool vanuit een dubbeldekkerbus is nu uitgegroeid tot het grootste watersportcentra in Nederland. De unieke baai is ideaal om te starten met windsurfen en dat is te zien aan het grote aantal zeilen dat je hier op een winderige dag op het water ziet. De baai staat in verbinding met het Grevelingenmeer waardoor windsurfers van ieder niveau zich hier nooit vervelen.

Zeil- en surfcentrum
surfgirl windsurfplank Brouwersdam Windsurfster bij het Surfcentrum

Golfsurfen

Kan dat wel in Nederland?

Surfen met niets anders dan je board. Laat je meevoeren door de branding en ervaar de ultieme kick. Allang niet meer alleen maar weggelegd voor Zuid-Frankrijk, Portugal of Ierland. De populariteit van het golfsurfen is al jaren duidelijk zichtbaar op Goeree-Overflakkee. Het ‘zwarte hek’ is een beroemde surfspot in binnen- en buitenland. Hier vind je ook diverse surfscholen.

Golfsurfen in Ouddorp

Kitesurfen

Een zee van vliegers

Aan de Noordzeekant van Brouwersdam staat een bouwwerk in de vorm van een enorme kite. Hier is Natural-High gevestigd. Deze surfschool, ooit begonnen vanuit een zeecontainer, is inmiddels ‘the place to be’ als het om kitesurfen gaat. Begin van deze eeuw nam de kitesurfsport een enorme vlucht. Het brede strand van de Brouwersdam bleek de perfecte plek om je vlieger op te laten, je bord te pakken en het ruime sop te kiezen. Juist die ruimte maakt het mogelijk dat de vele kitesurfers elkaar niet in de weg zitten. Ook al lijkt dat vanaf de kant soms wel zo.

kitesurfers bij de Brouwersdam Kiesurfer sprong Natural High

Bakermat voor nieuwe technologie

De surfsport staat nooit stil. Surfers willen altijd sneller, harder en hoger. En het liefst bij alle weersomstandigheden. Omdat de Brouwersdam zoveel verschillende mogelijkheden heeft is het bij uitstek geschikt als test-locatie. Vandaar dat je de nieuwste surftechnieken hier waarschijnlijk als eerste ziet.

De Foil

Weerstand verminderen geeft meer vrijheid. De ontwikkeling van de foil heeft het mogelijk gemaakt om met een veel kleiner zeil veel hogere snelheden te halen. Deze vin zorgt ervoor dat het board uit het water getild wordt wanneer het een bepaalde snelheid bereikt.

Windsurfer met foil

De Wing

Nog een opvallende verschijning is de ‘Wing’. Geen masten, lijnen of zeilen meer waardoor surfen een stuk overzichtelijker wordt. Het is eigenlijk een combinatie van een surfzeil met een kite. Deze nieuwste vorm van surfen wordt gedaan in combinatie met een bord met een foil.

Wingsurfen op de Noordzee

Surf hotspots

De Brouwersdam is niet de enige plek waar je kunt surfen op Goeree-Overflakkee. Er zijn diverse plekken aan het Grevelingenmeer waar je prima je plank te water kunt laten. Ga jij liever varen op de Noordzee? Ook daarvoor ben je hier aan het goede adres. Met 25 kilometer strand heeft het eiland genoeg te bieden voor de zeesurfer.