Wanneer je op Goeree-Overflakkee de natuur ingaat kan het zomaar voorkomen dat je oog-in-oog komt te staan met wel heel bijzondere eilandbewoners. Sommigen houden je vanuit de lucht in de gaten, of ze  versperren je de weg tijdens een wandeling op de Slikken. Er staat immers ook weleens een lekker bloempje óp het wandelpad in plaats van ernaast. Anderen zijn verlegen en zorgen dat ze op veilige afstand blijven, de kans dat je ze zomaar tegenkomt is daarom ook klein. Zij hebben jou al lang gespot voordat je ook maar een beetje in de buurt bent. Toch kan de geoefende kijker wel een glimp van ze opvangen.

Harige savannebewoners

Waar het land overgaat in het water aan de zuidkant van het eiland zijn de Slikken van Flakkee ontstaan. Op deze savanne-achtige vlakte kleurt het zeekraal mee met de seizoenen. Door de omvang van het gebied is het de perfecte plek voor grotere grazers. Je vindt het Fjordenpaard, het Heckrund en een vijftigtal Schotse hooglanders. Het gebied is niet vrij toegankelijk, maar er worden regelmatig excursies georganiseerd. Dit unieke stukje Nederland moet je echt een keer gezien hebben!

Slikken van Flakkee
shotse hooglander slikken van flakkee @jan baks heckrund slikken van flakkee @olivier groot

Onderwater roofdier

Je zou het niet zeggen als ze je aankijken met die grote zwarte ogen, maar de zeehond is de schrik van de onderwaterwereld. Het grootste roofdier van ons land staat bovenaan de voedselketen in de Nederalndse wateren! Grote populaties zeehonden bivakeren op de groet zandbanken voor de kust van Goeree-Overflakkee. Maar ook in de Grevelingen worden ze vaak gespot. Op zeehondensafari zie je de dieren van heel dichtbij. 

Bij A Seal Stellendam worden zeehonden opgevangen en verzorgd. Dit zijn voornamelijk jonge zeehonden en zeehonden die gewond of ziek zijn. Wanneer de zeehonden weer helemaal gezond zijn en in staat zijn om weer in het wild te kunnen overleven, worden ze weer vrijgelaten.

Boek een zeehondensafari
zeehond in water close Zeehonden-op-strand-Noordzee-luchtfoto

Onze luchtmacht

Op warme dagen cirkelen ze op de thermiek op zoek naar hun prooi. Deze jagers in de lucht hebben met hun scherpe zicht alles in de gaten. Wanneer je door onze polders rijdt, of een wandeling door onze natuurgebieden maakt, dan is de kans groot dat je ze tegenkomt. 

Onze meest bescheiden roofvogel is de buizerd. Zijn silhouet verraad hem wanneer hij op een paal zit te rusten en tuurt over zijn jachtgebied. Wanneer je te dichtbij komt is hij snel gevlogen. Minder mensenschuw is de kiekendief. Deze imposante vogel scheert rakelings over de velden en trekt zich van niemand iets aan wanneer de jacht geopend is. Heb jij ook een scherp zicht? Dan is de kans aanwezig dat je oog in oog komt te staan met de Europese Zeearend. Deze vogel wordt door zijn omvang ook wel de vliegende deur genoemd. Sinds een aantal jaar heeft deze enorme vogel Goeree-Overflakkee ontdekt.

GO vogelspotter
Zeearend op jacht in de Hellegatsplaten kiekendief in vlucht ijsvogel vliegers

Roze reigers

Je verwacht ze misschien niet in Nederland, maar de flamingo is een jaarlijks terugkerende gast op Goeree-Overflakkee. Iedere winter strijkt een kolonie van deze roze vogels neer in Battenoord. De vaargeul van de haven biedt de perfecte bescherming tegen de wind zodat de flamingo's rustig kunnen eten. Wanneer je de uitkijktoren beklimt heb je geweldig zicht op de groep.

Hier zitten ze
Flamingo's in Battenoord